Horoszkóp
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok
Karácsony
JOY Prix de Beauté

Fenntarthatóság, zero waste - De valóban megvalósítható az etikus vásárlás?

Fenntarthatóság, zero waste - De valóban megvalósítható az etikus vásárlás?

Promóciók

Figyelem, rózsaszín riasztás: megtaláltuk a tökéletes parfümöt minden rózsaszín-imádó hölgynek!

Promóciók

Otthonunk védelme: rugalmasság és biztonság egyben

Életmód

5 dolog, amitől garantáltan tökéletes lehet az idei karácsony

Karácsony

3 tipp, hogy karácsonykor se szaladjanak fel rád a kilók

Promóciók

A helyes testtartás a magabiztosság egyik forrása

Promóciók

A közösségi média mindent elbír? – A filterek kihívója a valóság!

Promóciók

Természetadta kincsek nyomában

Promóciók

Szeretnél 150 ezer Ft támogatást a fogászati kiadásaidhoz? Itt a megoldás!

Promóciók

Szívmelengető sztorik a legnagyobb mínuszok ellen

Promóciók

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza! - Ráadásul decemberben akár Disneyland-i álomutazást is nyerhetsz!

Facebook
Twitter
Pinterest
Régóta érik a divatipar reformja, mivel a tömeggyártás miatt az olajszektor után ez a második legszennyezőbb iparág az egész világon.

A cikk eredetileg a JOY 2020/5-ös lapszámában jelent meg.

Ahogy egyre többen vásárolnak tudatosabban, és keresik a környezetkímélő alternatívákat, úgy a cégeknek is egyre inkább érdekükben áll, hogy igazodjanak az új igényekhez. A világjárvány rengeteg dolgot megváltoztatott, köztük a vásárlási szokásokat is, és az már most látszik, hogy a változást nem lehet tovább elodázni, azonnali reformokra van szükség.

Olcsó blúznak híg a leve

Elsősorban a fast fashion szegmens az, aminek leginkább szüksége van a változásokra. Ezek a márkák azok, amelyek a leggyorsabban követik a divat váltakozását, és akár kéthetente lecserélik a kollekcióikat, ami által a Föld minden egyes lakosára évente 13 kilogrammnyi hulladék jut, többsége nem lebomló poliészter, azaz műanyag. Még egy sokkoló szám: egy farmernadrág előállításához körülbelül 8000 liter víz szükséges, az éves termelésre vetítve pedig felfoghatatlan számokat kapunk. Érdemes belegondolni abba is, hogy az olcsó holmik hogyan is kerülhetnek annyiba, amennyi a címkéjükön áll. Ne legyenek illúzióid: azért tudod megvenni a huszadik kétezer forintos felsődet, mert nemcsak az alapanyagon spórolnak, hanem a gyártás költségein is. A gyakorlatban pedig ez nem jelent mást, minthogy valamelyik harmadik világbeli országban, túlzsúfolt varrodákban, ún. sweatshopokban, fillérekért güriző alkalmazottak készítik el, akiknek a havi átlagosan 38 dolláros (kb. 11 700 Ft) bérükből esélyük sincs megvásárolni az általuk előállított termékeket.

Kép
forrás: Photo by Mukuko Studio on Unsplash

A pénz beszél

A statisztikák azt mutatják, hogy tudatosan vásárolni próbáló réteg folyamatosan növekszik. Évente összesen 300 milliárd dollárt költve fenntartható, etikus termékekre, és ez az összeg évente 10%-kal emelkedik, ez pedig már egy olyan szám, amit a divatházak sem hagyhatnak figyelmen kívül. A gyerekmunka emiatt 2000 és 2012 között egyharmadával esett vissza, és azóta is csökkenő tendenciát mutat. A 2019-es Ethical Fashion Report szerint – amit szándékosan a Rana Plaza összeomlásának hatodik évfordulóján jelentettek meg – 24%-kal nőtt azoknak a divatcégeknek a száma, amelyek a minimálbérnél több fizetést hajlandóak fizetni a gyári munkásaiknak, 61%-uk pedig fenntartható alapanyagokat kezdett el használni. A felmérés kitért arra is, hogy a megkérdezett vásárlók 56%-a már nem vásárol olyan márkáktól, amelyek nem számítanak etikusnak, a megkérdezett Y generációsok 73%-a pedig hajlandó többet is fizetni egy fenntartható módon előállított termékért. Kérdés az, hogy miből.

A divat áldozatai

Több mint hét év telt el a bangladesi ruhagyár, a Rana Plaza összeomlása óta. A nyolcszintes épületben több fast fashion márka számára készültek ruhák, amikor a túlzsúfolt és rossz állapotú épület 2013. április 24-én összeomlott, maga alá temetve a dolgozókat. Összesen 1134-en vesztették életüket, és mintegy 2500-an sérültek meg a tragédiában.

Vásárlás korona idején

Az elmúlt időszak világszerte különböző mértékű megpróbáltatások elé állította nemcsak a cégeket, hanem az átlagembereket is. Sokan elvesztették munkahelyüket és/vagy csökkentett bérért voltak kénytelenek dolgozni, ezért átértékelődtek a fogyasztási szokások is. Előtérbe kerültek azok a cikkek, melyek a mindennapi megélhetéshez szükségesek (helló, élesztő és liszt!), és nyitva tartó üzletek híján inkább az online vásárlást preferáltuk. Ennek vannak jó és rosszabb oldalai: kevesebb ruhaneműt vettünk (hiszen minek új, ha nem tudjuk sehova sem felvenni), ezáltal csökkent a szemétben végző, felesleges holmik mértéke. Viszont a világhálón történő shopping mindenképpen extra csomagolóanyaggal és logisztikával (kiszállítás) járt, így nem nevezhető környezetbarátnak. A visszaesett fogyasztás miatt a fast fashion márkák törölték a megrendeléseiket és legtöbb esetben felfüggesztették a gyártást is, ezzel pedig az amúgy is szerény életkörülmények között vegetáló munkásokat gyakorlatilag ellehetetlenítették. Bár több márka – remélhetőleg nem csak marketingfogásból – bejelentette, hogy bár a csökkenő forgalmuk miatt kiesett a bevételük jó része, kifizetik a beszállítóikat, így a tápláléklánc alján lévő dolgozóknak sem lesz veszélyben a megélhetésük a leállás ideje alatt sem. Szakértők szerint az online vásárlás tovább fog erősödni, mint ahogyan a helyi üzletek is. De valóban megvalósítható az etikus vásárlás? Felesleges ostorozni magad, ha néhanap becsúszik egy-egy fast fashion darab, hiszen nem mindenki engedhet meg magának dizájnerdarabokat. A lényeg a mennyiségen van. A mostani időszak tökéletes alkalom, hogy magadba nézz, és megvizsgáld, hogy mire is van szükséged, és milyen világra szavazol a pénzeddel. Az, hogy mennyire rendeződnek át a viszonyok, milyen és mennyire tartós változások lesznek, megoszlanak a vélemények. Annyi biztos, hogy rajtad is sok múlik.

Kép
forrás: Photo by Anshu A on Unsplash

Keresd a címkét!

Ha ezeket a tanúsítványokat látod egy terméken, akkor biztosra mehetsz a származásával kapcsolatban.

  • GOTS (Global Organic Textile Standard): Globális Organikus Textilstandard. Azok a márkák kapják, amelyek legalább 70%-ban organikus anyagokat használnak, és biztonságos körülményeket biztosítanak a munkavállalóik számára.
  • Oeko-Tex: A holmi összetevőjét (tehát a szöveteket, gombokat, cipzárakat stb.) független szervek tesztelték káros anyagokra, és az emberekre és a környezetre is ártalmatlannak minősítették.
  • Fairtrade: Ez azt jelenti, hogy a cég az előállítástól az eladásig tartó lánc minden egyes szereplőjének megfelelő árat és bért fizet, így támogatva a közösségeket is (jellemzően valamelyik elmaradott országban), miközben környezetbarát is.
  • SAC (Sustainable Apparel Coalition): Fenntartható Viseletek Koalíciója. Globálisan 200 tagja van, saját standardizált minősítési rendszerével a részt vevő vállalatok mérhetik tevékenységük társadalmi és környezeti hatásait (Higg Index).

Vásárolj okosan!

Nagyon népszerűek ezek a hívószavak, de vajon mit is jelentenek valójában?

  • Lebomló vagy biodegradable: Olyan anyagok, melyek kidobás után természetes módon lebomlanak. Ilyen a pamut, a selyem, a vászon és a kender.
  • Környezetbarát vagy eco-friendly: A termék készítése közben nem terhelte meg a bolygót, vagyis nem környezetszennyező.
  • Fenntartható vagy sustainable: Környezetbarát és etikus módon előállított termék, melynek előállítása nem zsigereli ki sem a természetet, sem pedig az abban részt vevő embereket.
  • Etikus: A gyártó megfelelő munkakörülményeket biztosít és megfelelő bért fizet a dolgozóinak.
  • Organikus: Az élelmiszerekhez hasonlóan a ruhaneműknél is azt jelenti, hogy előállításuk során nem alkalmaztak erős vegyszereket.
  • Újrahasznosított vagy recycled: A felhasznált alapanyag bizonyos százaléka újrafelhasznált anyagból készült, mondjuk, műanyag flakonokból előállított poliészterből. Ez azért jó, mert nem egyszer használatos lesz a műanyag, hanem megnövekszik az élettartama, mielőtt végleg a szeméttelepen köt ki.

Érdekel a fenntarthatóság témája?
Olvass tovább:

Galéria / 15 kép

15 eszköz, ami segít a fenntarthatóbb életmód kialakításában

Megnézem a galériát

Ezeket a divatszabályokat felejtsd el idén:

Galéria / 6 kép

6 divatszabály, amit 2023-ban érdemes elfelejteni

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Figyelem, rózsaszín riasztás: megtaláltuk a tökéletes parfümöt minden rózsaszín-imádó hölgynek!

Promóciók

Otthonunk védelme: rugalmasság és biztonság egyben

Életmód

5 dolog, amitől garantáltan tökéletes lehet az idei karácsony

Karácsony

3 tipp, hogy karácsonykor se szaladjanak fel rád a kilók

Promóciók

A helyes testtartás a magabiztosság egyik forrása

Promóciók

A közösségi média mindent elbír? – A filterek kihívója a valóság!

Promóciók

Természetadta kincsek nyomában

Promóciók

Szeretnél 150 ezer Ft támogatást a fogászati kiadásaidhoz? Itt a megoldás!

Promóciók

Szívmelengető sztorik a legnagyobb mínuszok ellen

Promóciók

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza! - Ráadásul decemberben akár Disneyland-i álomutazást is nyerhetsz!

Kép

Tóth Andi megvillantotta tökéletesen feszes hasát: még a szánk is tátva maradt!

Tóth Andi le sem tagadhatná, hogy most fantasztikusan érzi magát a bőrében.

Kép

Tartós szemszínváltoztatás műtéttel? Új őrület terjed a interneten, mi pedig utánajártunk, hogy biztonságos-e

Ma már szinte semmi sem lehetetlen, még az sem, hogy a szemünk írisze más színben ragyogjon, mint eddig. Ezért a változásként azonban súlyos árat fizethetünk.

Kép

Napi horoszkóp december 12.: a Kosoknak érdemes kevesebb terhet magukra vállalniuk, az Ikrek kiállnak a függetlenségükért

A csillagok a mai napra is izgalmas üzenetekkel készültek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

Dolgok, melyekkel kordában tarthatod a rendet otthon

Azok, akiknél valóban rend van, szeretik a rendszert is. Nekik ezek a jópofa rendszerezők garantáltan tetszeni fognak.

Kép

Otthonodban is megtalálható néhány ebből a kifejezetten veszélyes anyagból: jobb, ha vigyázol velük!

Sokszor hallhatjuk, hogy a háztartási vegyszereket tartsuk távol a gyerekektől, pedig akár a felnőttek számára is életveszélyesek lehetnek. Erős, szúró szagú, maró anyagok, amelyek nagyobb dózisban és rosszul alkalmazva rosszullétet, súlyosabb esetben akár halált is okozhatnak. Tisztában vagy vele, hogy milyen veszélyeket rejt az otthonod? Megmutatjuk!